MÜTEVELLİ'NİN SUNUŞU
1 Ramazan 1146 (M.5 Şubat 1734) yılında Gavremzade Abdülkadir Ağa tarafından kurulup 1148,1167,1182 tarihlerinde 3 kere daha yeni mülkler ilavesi ile büyütülen vakıf,1940’lı yıllara kadar vazifesini ifa edegelmiştir.
Ancak 1942 yılında Mütevelli Abdullah Gavremoğlu tarafından zarara uğratılan vakıf işlevsiz hale getirilmiştir.Abdullah Gavremoğlundan sonra mütevelli olan Yılmaz Gavremoğlu’nun 1962 yılında açtığı ve ancak benim zamanımda biten davalarla vakıf yeniden ihya olmuştur.
1989 yılında Yılmaz Gavremoğlu’nun vefatı ile boşalan mütevellilik makamına gelerek devraldığım mütevellilik yetkimi hala sürdürmekteyim.
Mütevelli olduğumda vakfın mevcut çalışanı olmamasının yanında, geliri de yeterli olmadığından vakfın bazı maddi ihtiyaçlarını kendi cebimden karşılamak zorunda kaldım. Ancak vakfımızın şu anki geldiği durumda birçok kişi ve kuruma yardım etmesine vesile olmaktan mutluluk duyuyorum. Vakfımızın bu günlere gelmesinde çaba ve görev bilincinin yanında bu işi gönülden yapmanın büyük bir önem arz ettiğini düşünmekteyim. Üniversite döneminde maddi olarak çok zor şartlarda okuduğumdan merhum hayırsever Nuh Naci Yazgan’ın yurdunda kalıp ihtiyaçlarımı oradan karşılardım; o günlerden beri başta öğrenciler olmak üzere birçok kişiye yardım edip, yaşamlarını az da olsa kolaylaştıracak hayırları işlemek bu vakfın çatısı altında bana nasip olduğu için ayrıca müteşekkirim.
Yıldız Teknik mezunu bir inşaat mühendisi olarak şehrin çeşitli özel ve kamu hizmet binaları inşaasında kazandığım tecrübelerle vakfımıza inşaat alanında da elimden gelen desteği vermeye çalıştım. Yukarıda da değindiğim üzere ilk yıllarda vakfın iç işleyişini döndürmeye yetecek geliri olmayan vakfın, bugün çok sayıda daire ve dükkanı bulunmaktadır bu sayede de vakfın gayrimenkul geliri mütevellilik görevini devraldığım ilk güne nazaran, ilk günlerle kıyaslanmayacak derecede artmış ve devam eden inşaatlarla bu sayı sürekli artmaya devam etmiştir.
Gavremzade Abdülkadir Ağa Vakfı olarak; bu sayı sürekli artmakla beraber bugün 350 civarı fakir talebeye her ay karşılıksız burs vermekteyiz. Bunların yanında ayrıca çeşitli hayırlar yapmaktayız, bunlara birkaç örnek vermek gerekirse: Çok sayıda hafızlık ve İmam Hatip Okulu öğrencisinin eğitim standartlarını yükseltmek için gerekli destekte bulunduk ve milli, dini bilinçlerinin gelişmesi için kütüphanelerine çok çeşit ve sayıda kitap yardımı yaptık, ilaveten Kız İmam Hatip okulunda okuyan 100’den fazla öksüz ve yetim liseli çocuklarımıza ücretsiz ulaşım imkanı sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Tüm bunların yanında elbette yaptığımız çeşitli hayırlar da vardır, Allah nasip ederse inşallah olmaya da devam edecektir.
Vakfın ‘’Kendim bina eylediğim mektebin…’’ diye başlayıp hayır şartlarını sıraladığı, vakfiyenin en önemli unsuru olan OKUL ve YURT yaptırıp vakfın istediği şekilde fakir talebelerin en modern tarzda eğitim almalarını temin etmek birinci hedefimdir. Bunun yanında dedelerimizin içinde yaşadığı GAVREMOĞLU EVİ’ni yeniden ihya etmek de önceliklerim arasında gelmektedir.
Mütevelliliğim süresince, vazifemi Allah yolundan ayrılmadan iyi bir şekilde yapabilmişsem ne mutlu bana.
İyilik ve hayırda yarışmak dileğiyle…
Allah yar ve yardımcımız olsun.
Nuh Naci GAVREMOĞLU